HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  KalendarKalendar  FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Share | 
 

 zimnica

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Natassa

avatar

Broj poruka : 1581
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: zimnica   Ned Nov 25, 2007 2:37 pm

Ajvar od zelenog paradajza i rena

2 kg zelenog paradajza
3 dcl ulja
2 režnja belog luka
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta
2 dcl senfa
25 dag rena
malo soli

Priprema

Očišćen i opran paradajz samleti u stroju. Umešati ulje i na umerenoj vatri kuvati 90 minuta. Pred kraj kuvanja dodati usitnjeni beli luk, so, šećer i sirće. Kada se masa ohladi umešati senf i sitno narendani ren. Puniti tegle.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Natassa

avatar

Broj poruka : 1581
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: zimnica   Sre Dec 26, 2007 12:26 am

Cepkane pečene paprike



Sastojci
100 kom. crvenih paprika (mesnatih)
400 ml ulja
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema
Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u džakčić (od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi.
Paprika iskidati – iscepkati na trake, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati. Gore navedenu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem paprika.

Paprika (uz mešanje) pržiti 50-60 min, pomeri se sa vatre – šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i vruće sipati u vruće, sterilisane tegle (na 100°C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100°C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana tegle sa paprikama ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu paprika da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Paprike na slici nemaju konzervant ni esenciju. Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.




Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
zimnica
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: ŽIVOT :: KUHINJA-
Skoči na: