HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  KalendarKalendar  FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Share | 
 

 zacini

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Natassa

avatar

Broj poruka : 1581
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: zacini   Ned Nov 25, 2007 2:39 pm

BOSILJAK


Upotrebljava se lišće, sveže ili sušeno, za salate, supe, jela od povrća (naročito paradajza), za ribu, meso, marinate, sosove i prelive. U kuvana jela dodaje se pred sam kraj kuvanja jer mu je ukus tako izrazeniji.


Lekovito dejstvo - miruje, opušta, uspavljuje. Neki tvrde da deluje kao afrodizijak. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa pospešuje varenje i izaziva apetit.


ANIS

(morač, janež)


Koristi se i list i sjeme.
Sjeme anisa je sivo-smeđe boje i ovalnog oblika. To je sjeme biljke Pimpinella anisum, koja je srodna kopru, kuminu i komoraču. Sjeme anisa miriše i ima ukus po slatkom korijenu (gospino bilje).


Evropljani koriste anis u pripremi kolača, keksa i slatkog hljeba. U nekim zemljama Bliskog Istoka i u Indiji dodaje se corbama i gulašima. Slatki ukus anisa vrlo je popularan za pripravu slatkiša, a anisovo ulje upotrebljava se u pripremi specijalnog likera, ali i za začinjavanje ribe, živinskog mesa, krem supa i sosova. List ima blaži ukus, a upotrebljava se svež u salatama, jelima od povrća ili krem sirevima.


Lekovito dejstvo - Anis poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kašalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Natassa

avatar

Broj poruka : 1581
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: zacini   Ned Nov 25, 2007 2:40 pm

Klinčić (Cloves)


Klinčići su smeđi, sasušeni, neotvoreni pupoljci cvjetova sa zimzelenog drva Syzygium aromaticum, koje potječe s Moluk Ostrva (dio Indonezije), a danas se uzgaja i u drugim zemljama. Imaju snažan i prodoran ukus i miris, a upotrebljavaju se cijeli ili samljeveni.


Klinčići se najčešće upotrebljavaju u pripremi kolača i drugih slatkiša. U nekim zemljama dodaju se jelima sa svinjetinom i šunkom, piletinom, ribom (npr. u mariniranoj haringi), umacima te curry jelima.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Natassa

avatar

Broj poruka : 1581
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: zacini   Ned Nov 25, 2007 2:41 pm

Cimet (Cinnamon)


Cimet je sasušena kora drveća među kojima je najpoznatije kasija, koja se najviše uzgaja u Šri Lanki i na Sejšelskim ostrvima. Cimet se upotrebljava u štapićima ili kao prah. Štapići nastaju tako da se kora drveta oguli, zamota, pritisne i sasuši, te nareže na oblike koje izgledom podsjećaju na bodlje. Cimet ima slatkasti miris koji podsjeća na drvo, sladak je i nježan.


Cimet je vjerovatno najčešći sastojak kolača, keksa te drugih slatkiša. Upotrebljava se u cijelom svijetu. Na Srednjem istoku, cimet se koristi i za pripremu nekih jela sa piletinom i jagnjetinom. Štapići cimeta upotrebljavaju se i prilikom kiseljenja te kao dodatna aroma za vruće napitke.





Origano

origano ima prijatan gorkast ukus. Preko je potreban za brojna italijanska jela, na primer za picu. Origano je biljka koja ima neverovatne antibiotske sposobnosti.Ulje origana se koristi u prirodnoj medicini kao lek protiv raznih infekcija disajnih organa, upale sinusnih šupljina, pomaže pri iskašljavanju i izbacivanju mukusa, deluje antifungalno pa pomaže i kod gljivičnih oboljenja grla,noktiju isl.

Njegovo korišćenje pri kuvanju u letnjim mesecima sprečava razvijanje bakterija u jelima.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: zacini   

Nazad na vrh Ići dole
 
zacini
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: ŽIVOT :: KUHINJA-
Skoči na: