HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Srbi u ratnom dnevniku Vermachta

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
AutorPoruka
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:19 pm

Живот у шуми

Само водећи људи покрета били су професионални и способни људи, али у том покрету је било и сумњивих типова, јер је покрет примао све, без неке кадровске политике. Оно што је све њих везивало, то је био живот "у шуми", те из доба Турака, да су сви носили дуге браде, а само мали број вођа четника није био брадат.

Пошто им је становништво помагало, или им је морало да помаже, за нас је било веома тешко да их похапсимо. Године 1942. и 1943. повели смо неколико војних операција против четника, али благодарећи доброј обавештајној мрежи Драже Михаиловића, при чему су православни свештеници играли нимало неважну улогу, опкољеним четницима редовно је полазило за руком да се извуку из нашег обруча: сакрили би своје оружје и онда би продужили да иду као недужни сељаци. На војном пољу, дакле, против четника нисмо постигли одлучујуће успехе.

За разлику од војних акција, далеко успешније су биле наше полицијске мере, јер нам је полазило за руком да ухапсимо људе Драже Михаиловића у градовима Србије, а посебно у Београду. На тај начин похватали смо његове важне људе. Део ухапшених четника, након што их је наш војни суд осудио на смрт, или су били пребачени у Немачку. Један од већих успеха представљао је за нас хватање главног финансијера и обавештајца Дражиног покрета.

С друге стране, и поред тих наших успеха, Михаиловићу је пошло за руком да искористи Недићеву власт, па да створи у Београду и Србији неку врсту паралелне владе, што нам је отежавало да хапсимо четнике. Па ипак, њихова снага није била толика, да би могла да представља озбиљнију опасност по нас. Ми смо се, разуме се, борили против те појаве.

Наше репресалије против становништва показале су се као успешне, јер је Дража убрзо најстроже забранио, јер се бојао, да му углед и симпатије у народу не опадну ("Mihailovic befürchtete eine Abnahme seines Ansehens und der ihm entgegenbrachten Sympathien", 7. књига, стр. 730), - да се воде акције против "окупатора", а то је образложио тиме, да још није време, да је за акцију још прерано.

Титов покрет, међутим, био је потпуно неосетљив на наше репресалије (" Die Tito-Bewegung dagegen war gegen solche Suehnemachnahmen unempfindlich", 7. књига, стр. 730), које смо вршили према српском цивилном становиштву.

Михаиловић је дуго размишљао, да ли на првом месту стоји немачка опасност или комунистичка. Постепно је дошао до закључка, да су му комунисти, ипак непријатељ број један.

Концем маја 1944. дошло је до другог покушаја Тита, да упадне у Србији, али је његов покушај поново пропао, па није ни прешао реку Ибар. Заслуге за то имају Добровољци Димитрија Љотића, који су зауставили комунисте.

Са порастом комунистичке опасности, од године 1944, дошло је до неслужбеног приближавања између Недића и Михаиловића, али немачка страна није могла да дозна све појединости тог развоја ("ohne dach von deutscher Seite aus die Einzelheiten dieser Entwicklung durchschaubar waren", 7. књига, стр. 731).
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:20 pm

Злочини усташа у Хрватској
Чим су добили власт, усташе су почеле са физичким уништавањем православног становништва

Млада хрватска држава заузимала је од самог почетка посебно место у нашим разматрањима. Немачко војно и политичко вођство било је овде суочено са читавим низом нових задатака и потешкоћа, које су имале свој узрок у специфичном карактеру те државе.

Хрватска је била далеко нестабилније подручје од осталих делова Балкана, у којој је био веома снажан устанички покрет. Како је дошло до англо-америчке инвазије у Италији, тај је проблем постао још озбиљнији. Непријатељ је сада директно угрожавао јадранску обалу. Зато је за нас било ван сваке сумње, да ово подручје, премда припада Хрватској, мора да стоји у потпуности под немачком командом и то, чак и онда, када тамо делују искључиво хрватске војне јединице. Јадран је једноставно, важан за одбрану целокупног Балкана, па и Европе.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:20 pm

Немци командују

На основу фирерове воље и жеље, Хрватска је требало да постане, са јасном разликом према другим, окупираним деловима Балакана, истински самостална држава и пуноправни члан нове европске заједнице.

Док су остале владе на Балкану у свим важнијим питањима биле везане на немачке одлуке и смернице, када је била у питању хрватска влада, Немачка се ограничила на саветодавну и истовремено, васпитну улогу ("Deutschland hatte sich gegenüber der kroatischen Regierung auf eine beratende und gleichsam erziehende Rolle zu beshränken", 7 књига, стр. 732).

Али, како је војни развој текао, а Хрватска није била у стању да реши сама своје унутрашње проблеме, Немачка је била присиљена да повећа свој утицај у Хратској. На основу чињенице да је Хрватска имала мање становника од осталих наших савезника, а истовремено је процентуално дала, с обзиром на број становника и улогу коју смо за ову државу предвидели у будућности, далеко више војника за нашу заједничку борбу.

Овде мислимо на немачко-хрватску дивизију "легионара", која је формирана у Немачкој, а њен водећи кадар био је састављен, отприлике од једне трећине Немаца. И у осталим хрватским војним формацијама Немци су чинили командно особље.

Када је у питању Хрватска, постојао је јаз између наших војних захтева и политичких намера. Људи око поглавника припадали су усташком покрету и они су дуго живели у емиграцији и представљали су једно компактно, затворено тело.

Чим су добили власт, усташе су почеле са физичким уништавањем православног становништва и тиме су у великој мери допринеле настанку устаничког покрета у Хрватској. Већ од лета 1942. године постало је јасно да хрватска власт није била способна да обезбеди мир и ред у сопственој држави. Са немачке стране дошло је неизбежно питање: да ли је хрватска држава у својој садашњој форми уопште, способна да постоји? И друго: треба ли режиму поглавника да Немачка и даље пружа пуну подршку?

Немачки одговор на то питање није био јединствен. Немачко министарство спољних послова, које је стајало под утицајем немачког посланика у Загребу, Кашеа (Каsche), било је убеђено да је хрватска држава способна да постоји. Каше је још 11. фебруара 1944. у свом извештају, између осталог, написао и ово: "Хрватска нам нуди ону снагу, која предстаља једину снажну противтежу јужнословенској интеграцији" ("Kroatien bietet uns diejenigen Kräfte, die das einzig starke Gegenwicht gegen eine südslawische Zusammenballung darstellen", 7. књига, стр. 733).
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:21 pm

Насупрот Кашеу, немачки опуномоћени генерал у Хрватској, Глајзе фон Хорстенау (Глаисе вон Хорстенау), непрестано је препоручивао да Немачка одбаци усташе. Немачки Вермахт, у потпуности је подржао процене фон Хорстенауа и често спомињао примере који говоре о неспособности хрватске војске. 30. октобра 1943. године, с обзиром на чињеницу да је распад хратске државе и војске попримио такве размере, Вермахт је разматрао могућност да прогласи ванредно стање и тако потпуно преузме контролу у Хрватској.

Хитлер је дуго времена пре делио мишљење Немачког министарства спољних послова ("Der Führer neigte mehr der Auffachung des Ausw. Amtes zu", 7. књига, стр. 734), него Вермахта.

Приликом путовања по Балакну, од 16. - 22. јанаура 1944, заменика главног штаба генерала Варлимонта, који се један дан задржао и у Загребу и ту имао разговоре са највишим хрватским врхом: поглавником, министром спољних послова Лорковићем, те хрватским министром одбране Навратилом, Хрвати су показали нарочиту узнемиреност: Немачка је, наводно, променила свој став према Србима, део Срба сада чак, сматра за своје савезнике.

Као пример, хрватски саговорници су говорили о томе, и протестовали, јер су немачке више војне власти формирале четничке јединице на далматинском обалном подручју и, наводно, њихова укупна снага износи до 35 000 људи ("Die Kroaten erhoben Einspruch gegen die Aufstellung von Cetnic-Verbänden im Dalmatisnischen Küstengebiet durch deutsche Kommandobehörden - Gesamtstärke angeblich bis 35 000 Mann", 7. књига, стр. 736). Немачка страна је одговорила да су хрватски подаци о броју четника, које Немци подржавају, веома претерани.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:21 pm

Вокић министар

У Хрватској је ускоро дошло до промене курса. Генерал Хорстенау јавља, да ће Павелић морати да смени свог министра одбране Навратила, кога су Немци веома ценили, јер се Хрвати жале, да је Навратил запоставио усташе, а да је његов став према Србима пријатељски и уједно је обавестио, да ће Навратила вероватно наследити Вокић. Глаизе и Каше подсетили су поглавника, да је Наратил пријатељ Немачке, те да Хитлер има веома повољно мишљење о Навратилу, код кога је био пре неколико недеља. Било би веома непријатно када би га сада поглавник сменио. Вокић припада усташком покрету, није војник, а и не познаје немачки језик. Немачким властима је ускоро постало јасно да се иза ове афере око Навратила крије, заправо, дубља криза у Хрватској (7 књига, стр. 738).

Козаци сеју страх по Хрватској
Немци чували козачку дивизију за борбу против Енглеза

Првога марта 1944. група хрватских министара посетила је Хитлера. Они су покушали да убеде фирера (али без успеха) - како би им он испунио њихове жеље, - да је сада стање у Хрватској много повољније. Хрватски министри говорили су, рецимо, о томе, да је опала активност Тита. Са немачке стране су им одговорили, да то није резултат консолидације и јачања хрватске државе, већ да заслуге за то искључиво, припадају немачким војним снагама, које су почетком године нанеле комунистима озбиљне губитке.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:22 pm

Жалбе Немцима

На хрватске жалбе да Немачка подржава четнике у Далмацији, фирер је одговорио, да се овде ради само о ненаоруажним Србима, који служе без оружја код немачких јединица, те да за хрватску државу они не могу да представљају опасност. Немачком вођству је јасно, у случају енглеског искрцавања, или у некој другој кризној ситуацији, да би се четници окренули против немачких окупационих трупа. ("Дие деутсцхе Фüхрунг ист сицх дарüбер им кларен, дацх дие Цетницс беи еинер енглисцхен Ландунг, одер ин андерен Крисенлаген сицх геген дие деутсцхен Бесатзунгструппен wенден wüрден", 7. књига, стр. 739).

Хитлер, такође, није изашао у сусрет хрватским жељама у вези испоруке оружја, јер, како је Фирер подвукао, то оружје углавном заврши у рукама партизана ("da, - wie der Fuhrer hervorhob, - diese Waffen meist in die Hande der Partisanen fiel", 7. књига, стр. 740). Није ни удовољено хрватском захтеву, да се 1. козачка дивизија премести ван Хрватске, јер су Козаци постали страх и трепет за хрватско стновништво.

Хитлер је подвукао, да је козачка дивизија веома поуздана, која би се у сваком случају борила против Енглеза. Козачку дивизију можемо да повучемо тек онда, када престану активности банди. Оно што су хрватски министри, приликом своје посете, изнели, није било много убедљиво. После одласка хрватске делегације Фирер је решио да потпуно преиспита своју политику према Хрватској.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:23 pm

5. јануар 1945.
Наше јединице, које се повлаче из Грчке, стигле су у Вишеград.
1100 англоамеричких авиона и 400 бомбардера напало је планински прелаз Бренер и Верону; 700 авиона ноћу је напало Удине.

6. јануар
1000 америчких бомбардера и 550 ловаца учествовало у нападу на Франкфурт-Ханау. Њима се супроставило 200 наших ловаца. Непријатељ изгубио 40 авиона.

7. јанаур
Источно од Будимпеште Руси су успели а пробиу нашу одбрану. Стање је веома напето. Снабдевање Будимпеште је веома тешко. Русима је такође пошло за руком да тенковима побију положаје које је држала мађарска дивизија "Свети Ласло".
Балкан: борбе водимо на простору Саве-Дрине. Чекамо да нам стигне појачање.
Италија: због кише вођене су борбе слабијег интензитета.
Поново напад 1000 америчких бомбардера на подручје Диселдорф-Манхајм и гађали су углавном саобраћајнице.

8. јануар
Појачало смо одбрану Братиславе (Пресбург) са додатним трупама.
Италија: борбе недалеко Болоње са англо-америчким снагама.
1000 америчких бомбардера напало саобраћајне циљеве на простору Падеборн-Кобленц-Манхајм. Штета је осредња.

9. јануар
У непријатељској штампи говори се о Будимпешти као о ратишту, где се воде најтеже борбе, које скоро могу да се упореде са Стаљинградом.

Совјетски Савез је, очигледно, успорили своју офензиву на фронту према Пољској и источној Пруској. Иза тога, вероватно, стоје политички разлози. Москва тренутно води интензивне преговоре са Американцима и Енглезима и постоје неслагања око Пољске, Грчке, Ирана, и тако редом. Како би постигли своје политичке циљеве, Руси оклевају са офензивом према немачкој армији

Балкан: одбијен напад непријатеље на наше положаје код Пријепоља. Највећи део наших снага успели смо да пребацимо преко моста на реци Лим. Борбе водимо и код моста у Вишеграду.

На Сремском фронту одбили смо слаб напад непријатеља. На овом фронту непријатељ нам није више бугарска армија, већ Титове снаге. Разлог за ове промене није нам познат.
На Драви козачке јединице у борби са партизанима успеле да одбране своје положаје.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:23 pm

10. јанаур
Руси су наредили бугарским јединицама да се повуку са Сремског фронта и одредили им нови положај, који ће, веорватно, да буде на подручју југозападне Мађарске.

Будимпешта се снабдева са 39 транспортна авиона. У Будимпешти немамо довољно мунције. Према саопштењу непријатеља, француски генералштаб, због познавања терена, треба јаче да буде укључен у америчко-британске војне планове. Балкан: 247. пешадијска дивизија стигла у Вишеград. ГРпа "Штајрер налази се на путу у Сарајево.

11. јануар
У Будимпешти влада добро расположење, премда је непријатељу поново пошло за руком, да на више места пробије нашу одбрану. Располажемо са 41 авионом у сврху снабдевања Будимпеште.
Наше јединице према плану повукле се из Пријепоља.

12. јануар
Запад: америчко-британске трупе су пасивне.
Балкан: 22. пешадијска дивизија стигла близи Вишеграда. Између Саве и Драе појачана активност бандитских група.
Непријатељ расправљао о грчком острву Крит, где се још увек налазе немачке трупе.

13. јануар
Будимпешту снабдева 46 авиона. На неколико места југоисточно од Будимпеште наши успели да потисну напредовање неприајтеља, али северно од Будимпеште противник поново пошло за руком да осовји део нашег фронта.
Донета одлука, да се још не повучемо из Вишеграда. Дефинитивно смо утврдили, да се бугарске трупе повучене са Сремског фронта. Оне ће веротатно бити употребљене у борби са нашом 2. тенковском армијом..

14. јануар
Балкан: и последње наше војне јединице које су се повлачиле из Грчке, стигле су у Вишеград. Команда за Југоисток дала је кратки преглед ове војне операције повлачења наших трупа из Грчке и остра Егејског мора. Укупно трајање повлачења: 4 ˝ месеца. Дужина пута и до 1 500 км, прешли преко 20 планински превоја, чија надморска висина достиже до 1 400 м. Операцију повлачења започели лети, при тропским врућинама, а завршили по мразевима и најхладнијим зимским данима. Најтеже окршаје водили смо на Косову, код Чачка и Краљева, где смо водили борбе са 3 бугарске армије, три руске дивизије и бандитима (партизанима).
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:24 pm

Кланица у Сремском блату
"На Сремском фронту остало 12.000 мртвих партизана"

Ништа од вредног војног материјала није пало у руке непријатеља. Уништили смо 223 друмска моста, 281 железничка моста, 95 тунела, 9 776 вагона и локомотива. Успели смо да спасимо главнину наших снага, које су стигле до Краљева, затим Вишеграда и коначно до Вировитице.

У штабу Михаиловића, претпостављамо, још се увек налази америчка војна мисија, али не више и британска.
Ктаљ Петар опозвао своју ранију изјаву и сада се изјаснио против Тита, те захтева да дође до референдума.

1 100 америчких бомбардера и 600 ловаца гађало саобраћајнице на простору средње Рајне.

15. јануар 1945.
У Будимпешти стање је непромењено. Руси нападају у смеру Кракова.
Над Берлином оборено 40 непријатељских авиона, а наши губици износе 78 авиона.
Очистили саобраћајницу Сарајево-Брод, тако да је она сада поново слободна за несметано повлачење наших трупа. На Сремски фронт довукли смо појачања.

16. јануар
Руси пробили нашу одбрану и сада се налазе северно од Кракова. На источнопруском фронту успешно смо одбили све нападе противника.
Балкан: покрет наших трупа из Вишеграда ка Сарајеву тече без застоја. Непријатељ, чини се, има план, да део својих јединца пребаци са простора Дрине у Славонију, са намером, да растерети Сремски фронт..
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:24 pm

17. јануар
Северно од Будимпеште успели смо да повратимо 8 км фронта.
600 америчких бомбардера извршило напад на Магдебург-Десау-Дрезден-Битерфелд.
Југоисток: на Сремском фронту кренули смо у офензиву са 7. С-брдском дивизијом и 117. дивизијом и то напредујући уз јужне обале Дунава

18. јануар
У Кракову воде се уличне борбе са руским војним снагама. Код Блатног језера у пет ујутро започели офензиву против руских снага. Забележили су прве успехе.
Жива актинвост бандита на простору Дрина-Сава, али и око Мостара.. Наше јединице постигли даљне успехе у борби са Титовим снагама на Сремском фронту

19. јануар
Руси у Кракову. Пошло им је за руком да са тенковима продру у индустријски део града.
132 авиона у акцији снабдевања Будимпеште.
Балкан: део 22. пешадијске дивизије стигао у Власеницу; 297 пешадијска дивизија кренула из Сарајева ка Драви. На Сремском фронту наши освојили даљних 8 км неприајтељског фронта. Титове снаге пружају слаб отпор. Наши официри на своју руку хтели су да крену и даље, али их је задржала наша команда за то подручје.
Политика: у британском парламенту Черчил се изјасио за Тита, а против краља Петра.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:25 pm

20. јануар
Изгубили смо Краков. Руси стигли близу Ченстохова.
Балкан: на Сремском фронту избројали смо 12 000 мртвих непријатељских војника (ин Сyрмиен wурден 12.000 феиндлицхе Тоте гезäхлт", 8. књига, стр. 1026).

21. јануар
Мађарска: успеси 3. тенковске дивизије, као и дивизије "Викинг" ("Wiking") и "Тотенкопф" ("Totenkopf"). 150 авиона транспортовало данас у Будимпешту 100 тона муниције, санитатског материјала и горива.
Изгубили смо Тилзит и Лаутербах (источна Пруска). Наша подморница потпоила једну велику непријатељску трговачку лађу од 25 000 БРТ.
Балкан: усепшна операција код Травника. Код Брода на реци Сави уништен мост.

22. јануар
200 бомбардера и 200 ловаца напало Беч и они су проузроковали велике штете на саобраћајницама.
Балкан: борбе са неприајтељем код Власенице. Код Травника наши воде успешну операцију.

23. јануар
Руси се приближили Познању (Позен), кога брани 10 000 наших војника. У источној Пруској изгубили смо Аленштајн. Остероде и Хоенштајн.
Непријатељ ушао у Šтразбург.
Са 10 малих подморница напали смо ушће реке Темзе. Нисмо потигли успех. Само су се три подморнице вратиле у базу. Једна наша подморница пред канадском обалом потопила три непријатељка танкера.
Балкан: освојили смо Травник. На простору Сава-Дрина стање је још увек напето.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:25 pm

24. јануар
У Шлеској однос снага јесте 5:1 у корист непријатеља.
У Мађарској дивизија "Викинг" јавља, да је становништво недалеко Херцегвалве поздравило поновни долазак немачких трупа, које су ослободиле то подручје и да се становнишво спонтано дигло тражећи од Немаца оружје, како би се могло да бори против Руса
Тито мобилише нове бандитске снаге; 22. пешадијска дивизија успешно је пробила непријатељски обруч код Власенице. Ситација на простору Дрина-Сава сада је повољнија. На Сремском фронту непријатељ нас напао са јаким снагама, али је напад успешно одбијен.

25. јануар
Код Познања (Позена) појавили су се руски официри у немачким униформама, који говоре немачки и тако преарили наше стражаре.
Балкан: побољшао се наш положај на простору Сава-Дрина. У Срему одбили напад неприајтеља.

26. јануар
Руси се се приближили Бреслау (Vroclavu) и Позену (Poznaw).
Балкан: из Ужица непријатељ довео једну дивизију и довео је на Сремски фронт. 22. пешадијска дивизија напредује веома полако, јер је отпор непријатеља јак.

27. јанаур
Руси су стигли близу Кенигсберга (источна Пруска). Руси су се приближили Летену (Lötzen) и Волфсшанце (Wolfsschanze), који је био Хитлеров главни штаб од 1941 до 1944. То смо ми већ раније уништили.
Балкан: у борбама код Травника непријатељ имао 307 мртвих, а ми 33. Код Брода на реци Сави направили смо нови мост
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:25 pm

28. јануар
Драматична ситуација у вези транспорта рањеника и цивила са простора источне Пруске. Само из Кенигсбегра треба да евакуишемо 24 000 рањеника, а Руси су већ ушли у градску тврђаву.

Борбе код Бијељине
"Непријатељ на Дрини пружа јак отпор"

29. јануар 1945.
Критична ситуација у Позену (Познањ). Евакуисали смо наше трупе из Мемела.
Руска штампа се жали, да Енглези и Американци имају веома повољну прилику да крену у офензиву, али да до сада нису ништа подузели.
Кратак преглед догађаја са Западног фронта: наши почетни успеси у вези офензиве на Арденима, завршена је јуче и ми смо приморани, да освојен терен, због недостатка муницје, горива и људства, поново препустимо неприајтељу.
Балкан: наше трупе пробиле су се до Мостара. Борбе се воде код Бијељине. На Сремском фронту је мирно, а то може да се објасни, у то не може да се сумња, чињеницом, да смо Титовим снагама задали велике губитке.

30. јануара
Ситуација у вези одбране Будимпеште је драматична. Снабдевање града је критично. Стање је критично и у Позену. Наше трупе су још у јужном делу града Кенигсберга.
1100 америчких бомбардера гађало циљеве на простору Билефелд-Касел-Хам
Балкан: на Сремском фронту непријатељ утрђује своје положаје, што је знак, да нема намере да подузима офензиву.

31. јануар
Дивизија "Велика Немачка" коначно стигла код (Кöнигсберг) Кенигсберга (источна Пруска). Непријатељска подморница потопила испред обале источчне Пруске наш трговачки брод "Вилхелм Густлоф", који је превозио 3 300 избеглица из источне Пруске. Успели смо да спасимо 800 људи.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:26 pm

1. фебруар
Успели смо да одбранимо Позен. У Мађарској, због велике хладноће, није било значајнијих окршаја.
Четничке јединице налазе се јужно од Тузле.

2. фебруар 1945.
600 непријатељских бомбардера извршило напад против Лудвигсхафена и Манхајма. Током ноћи терористички напад 900 британских авиона против цивилних циљева на простору Мајнц-Лудвигсгафен.
Балкан: око 25 000 наоружаних бандита продрло у Славонију.

3. фебруар
Руси се већ налазе источно од Франкфурта на Одри. Код Позена (Познања) критично.
Балкан: 22. пешадијска дивизија продрла је до простора Зворника, где је наишла на непријатељски отпор. Остатак 104. дивизије напустио Зеницу.

4. фебруар
800 британско-америчких авиона извршило терористички напад против строгог центра Берлина. Погинуо велики број цивила.
Балкан: борбе са непријатељем око Бијељине.

5. фебруар
Данас 200 транспортних авиона снабдевало Будимпешту. У Позену од 12 000 војника остало је свега још 3000, да брани град.

6. фебруар
Балкан: северно од Мостара непријатељ побегао пред нашим трупама. 22. пешадијска дивизија сада је у Зворнику. Борбе са непријатељем код Вировитице.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:26 pm

7. фебруар
У Позену (Познању) наша трупе имају муниције за свега два дана.
Балкан: борбе код Мостара. Непријатељски напад на наше јединице код Вишеграда, који намеравамо да напустимо кроз шест дана.

8. фебруар
У Позену (Познањ) наше трупе одбиле руски позив на капитулацију. Велики непријатељски ваздушни напад на Беч.
За разлику од Американаца, чије радио везе и шифриране поруке није тешко открити, Британци су веома дисциплиновани, па нам није лако доћи до њихових информација.
Балкан: код Мостара се и даље воде борбе.

9. фебруар
Наш отпор у Позену изгледа да посустаје.
Балкан: очистили смо терен око Вировитице.

10. фебруар
Балкан: одбијен непријатељски напад код Мостара; 22. пешадијска дивизија наставља напада на непријатељске положаје са леве и десне обале Дрине. Врховна команда за Југоисток: стање код Мостара је тешко. Хрватске јединице су без борбене вредности ("Дие кроат. Вербцхнде синд охне Кампфwерт", 8. књига, стр. 1414). Невесиње можемо да евакуишемо, али када је у питању Мостар, за то треба да добијемо одобрење Фирера.
Пољска избегличка влада у Лондону захтева да се поведе рат против Руса.

11. фебруар
Руси се приближили на 15 км од Бреслау (Wroclav).
Балкан: 22. пешадијска дивизија успела да изађе свега 7 км ван Зворника; 7. Š-брдска дивизија кренула из Бијељине као помоћ 22. дивизији. Заузели смо Вировитицу.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:27 pm

12. фебруар
Вест из Будимпеште: после 50 дана борбе отпор се ближи крају. Пре два дана Руси су ушли у предграђе града. Више није могуће снабдевање града ваздушним путем.
У Позену наше трупе поново одбиле позив непријатеља да капитулирају. Свега 32 наша војника дезертирала Русима. Нашим трупама недостаје муниција и оне су преморене.
Балкан: борбе око Мостара су и даље у току. У Вишеграду вршимо припреме за евакуацију наших трупа. Око Бихаћа започели са акцијом чишћења.

13. фебруар
Руси освојили Будим (Пешта је пала у руке непријатеља 18. јануара 1945). Последње немачке јединице успешно су се пробиле из опкољеног Будима.
Из источне и западне Пруске успели смо да евакуишемо 374 700 избеглица и да их, углавном бродовима, пребацимо на запад, до Штетина (Шчечина) или Кила.
Балкан: борбе око Мостара јењавају. На Дрини 22. пешадијска дивизија напредовала свега 1 км, јер непријатељ пружа жилав отпор. Из Бијељине нам је стигло појачање. Код Бихаћа акција чишћења и даље траје.

14. фебруар
Балкан: стање код Мостара се погоршало. Непријатељ је стигао до западног предграђа Мостара; као последица јаког непријатељског напада, хрватске војне јединице су се распале. Непријатељ је заузео главна стратешка места западно и северно од града. Само малобројне немачке јединице, које се састоје од помоћног особља и војних инструктора, спремне су да бране град. Наше трупе повукле се из Невесиња. Упућен је захтев команди, да се наше слабе војне снаге повуку из Мостара.
Борбе се воде и јужно од Сарајева. На Дрини 22. пешадијска дивизија напредовала је 2 км. Непријатељско ваздухопловство омета наше напредовање.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:27 pm

Југоисточни фронт попушта
Вермахт за то окривљује 369. хрватску пешадијску дивизију

Ноћу поново, као и јуче, нападнут Дрезден, који је до сада био поштеђен. Британска штампа оправдава овај терористички ваздушни напад на град, да се тиме хтело помоћи Русима.

15. фебруар 1945.
Две наше подморнице недалеко Мурманска успеле су да потопе три америчка трговачка брода типа "Либерти", а два су оштећена.
По дану амерички бомбардери напали Дрезден, где још пламте пожари, које је проузроковало ноћашње британско бомбардовање. Град је имао 650 000 становника, али због прилива избеглица, налази се далеко више људи. Као последица англоамеричког бомбардовања сада град има 500 000 бескућника. За одбрану Дрездена имали смо 146 ловаца, који нису могли много да ураде, јер је непријатељ над Дрезденом имао 700 ловаца. Оборено је 20 наших ловаца, а ми 2 непријатељска.
Балкан: 35 непријатељских авиона напало град Загреб и аеродром. Стање код Мостара критично: наш противнапад није успео. Фирер је одобрио да се наше снаге повуку из Мостара. Наше снаге, како је и било планирано, евакуисане из Вишеграда; 22. пешадијска дивизија налази се 19 км северно од Зворника, дакле, добро је напредовала, премда су Руси поново ступили у акцију и покушавају да нам омету повлачење.

16. фебруар
Из руског обруча у Будимпешти успело је да се спаси још 621 немачки војник.
Амерички бомбардери поново напали Дрезден. Познан се још држи.
Извештај Врховне команде Вермахта за Југоисток: наша одбрана је разбијена. Ово се односи и на Невесиње. Главни кривац за такво непланирано стање јесте 369. хрватска пешадијска дивизија, која се просто распала, те је изгубила готово целокупно тешко наоружање. Тиме је 369. хрватска дивизија по други пут потпуно затајила. Понашање 373. хрватске дивизије децембра 1944. даје нам исту слику ("Дие 369. кроат. Див. хат зум зум зwеитен Мал вöллиг версагт", 8. књига, стр. 1411). Са југа непријатељ је стигао 9 км од Сарајева.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:27 pm

17. фебруар
Само малом броју војника данас је успело да се пробије из, од Руса освојене, Будимпеште.
Код Бреслау (Вроцлава) оборили 35 руских авиона, а ми изгубили 16 авиона.

18. фебруар
Командант Позена издао је заповест да се покушају пробити из града до првих немачких положаја, пошто им је понестало муниције и хране.
Балкан: одбили непријатељске нападе код Мостара и Вишеграда.. Код Бихаћа избројано 210 убијених непријатељских војника, а наших 88. Након што је наша команда за Југоисток послала извештај, Команда Вермахта издала је следеће упутство: Све су чешће појаве да домобрани и усташе изневере ("Дас Версаген дер Домобранен унд дер Устасцха нехме зу", 8 књига, стр. 1416)., али, како немамо сами довољно војних снага, немамо другог избора, него да и даље сарађујемо са Хрватима.

19. фебруар
Исток: оборили 45 руских авиона, изгубили 25 сопствених.
Запад: у току су борбе јужно од Зарбрикена.
Југоисток: код Мостара одбијен напад непријатеља. Постоји план да наше снаге прикупимо код Сарајева. Код Травника напад непријатеља из правца запада. Зворник смо препустили непријатељу, али смо заузели Јању. Настављамо чишћење терена у Славонији, на планини Папук.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:28 pm

20. фебруар
Успели смо да са острва Крита снабдемо острво Милос, премда су Британци спровели поморску блокаду.
Притисак непријатеља на друму Мостар-Сарајево, али према Вишеграду је мањи. Ситуација се код Травника погоршала, јер је непријатељ стигао до западних делова града, а реч је о најбољим Титовим јединицама.

21. фебруар 1945.
Командант Позена јавља да његови војници намеравају и даље да се боре, премда су стешњени на простор од 2 са 2 км.
Балкан: наше снаге пребацујемо са простора Мостара преко Сарајева у Травник, где су немачке јединице доживеле неуспех и то због тога јер су хрватске војне снаге затајиле.

22. фебруар
Југоисток: наше снаге повлаче се са простора Мостара. Стање за нас се код Травника погоршало, где напади непријатеља не попуштају. И на простору Вишеграда ситуација веома озбиљна.
1000 америчких бомбардера извршило тежак терористички напад на град Нирнберг.

23. фебруар
Јутарња вест из Позена: наш отпор ближи се концу. У 14.40 престала је веза са нашом командом у Позену (Познањ).
Турска није више неутрална и данас је објавила рат Немачкој.
Југоисток: притисак на наше положаје код Сарајева. Ситуација у Травнику постаје за нас критична. Из Зенице кренула помоћ. Титове снаге, по први пут примећујемо, поседују тенкове и артиљерију.

24. фебруар
Наш отпор је у Позену угашен. Позен је пао у руке непријатеља, који тврди да је заробио 20 000 наших војника. То је сигурно претерана цифра, пошто је далеко мањи број наших људи бранило град. Руси ушли и у јужни део града Бреслау (Вроцлав).
Југоисток: на острво Родос, - које се, поред Крита, још налази у нашим рукама, - стигла лађа Црвеног крста, која је донела хуманитарну помоћ за цивилно становништво.
И даље траје притисак непријатеља на наше положаје код Сарајева. Стање је и даље критично код Травника.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
VojvodaBGD

avatar

Muški
Broj poruka : 264
Godina : 32
Location : White Wathers
Datum upisa : 23.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   Sre Feb 06, 2008 3:28 pm

25. фебруар
Југоисток: Непријатељ и даље врши притисак на наше снаге код Сарајева. Борбе код Горажда су у току. Заоштрила се ситуација код Зенице. Изгубили смо Грачаницу, јер су усташе затајиле. Долази нам у помоћ 7. С-брдска дивизија

. Борбе за Сарајево
Партизани упорним нападима покушавају да освоје овај град

... Надамо се, да ће то побољшати наш положај на том простору. Козачка бригада затворила обруч око планине Папук у Славонији
26. фебруар 1945.
Југоисток: непријатељски притисак на Сарајево попустио. Успешна одбрана код Горажда. Код Зенице смо одбили нападе непријатеља. Код Грачанице Хрвати панично побегли ("Беи Грацаница синд дие Кроатен флуцхтартиг давонгелауфен", 8 књига, стр. 1128).

27. фебруар
750 америчких ловаца извршило терористички напад на град Берлин, а посебно гађали центар града.
Југоисток: друм Сарајево-Брод опет слободан. Наше полицијске снаге и Хрвати чисте простор Папука. Нестао пуковник Ритер фон Еберлајн.

28. фебруар
Борбе са Русима у јужном предграђу Бреслауа (Вроцлава).
Швајцарска још није забранила транспорт наших возова, који превозе угљен из Немачке у Италију преко швајцарског територија.
Југоисток: Стање код Сарајева и даље опасно. Разбили непријатељски напад код Горажда. Код Зенице стигло нам појачање. На острву Паг наши прешли у акцију хватања 500 бандита, који су се искрцали на то острво и, према вестима, опет су га напустили.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://www.sdf-srbija.org
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Srbi u ratnom dnevniku Vermachta   

Nazad na vrh Ići dole
 
Srbi u ratnom dnevniku Vermachta
Nazad na vrh 
Strana 5 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: DRUŠTVO :: ISTORIJA-
Skoči na: