HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  KalendarKalendar  FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Share | 
 

 razni recepti

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: razni recepti   Uto Nov 13, 2007 9:07 pm

DUNAVSKI RIBLJI PAPRIKASH
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 45 minuta
Posno jelo: skroz
Težina pripreme: srednje

Sastojci za 4 porcije
- 1/2 do 1 kg ribe (šaran, som, štuka, smuđ) - najlepše je kad se stavi šaranova i somova glava i rep a ostalo da se ispeče, a štuku i smuđa možete da isečete na komade i da sve stavite.
- 2 glavice crnog luka
- smesa za riblju čorbu
- paradajz sok
- so
- paprika ljuta ako oćete da bude malo ljuće

Priprema
U šerpu ili još bolje kotlić nasuti jedno 3-4 prsta vode i iseckani luk staviti da se dinsta jedno sat vremena. U to da se doliva vode čim malo vode ispari. Smesu izmešati sa vodom da nema grudvica, usuti u šerpu i dodati vode. Kol´ko vode da dospete u šerpu zavisi od toga kol´ko ribe imate i za kolko ljudi spremate.

Pre nego što voda provri ubaciti ribu i ostaviti tako dok se riba ne skuva. Ni slučajno ne mešati da se riba nebi raspala. Dok čekate da se kuva, skuvajte i testeninu ako volite.

Kao što sam rekao na početku, ono što vam ostane od soma i šarana ispeći uz krompir salatu.

Ima i tanjir da poližete.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Uto Nov 13, 2007 9:07 pm

DINSTANE SHNICLE

Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 120 minuta
Posno jelo: ne
Težina pripreme: jednostavno

Sastojci
svinjsko meso (za šnicle)
5-6 glavica crnog luka
3-4 češnja belog luka
so, biber (po želji)
½ l bujona (od mesa)

Ostali materijal:
pečeni krompir
½ kg pečurke
200 ml belog vina
100 g rendisanog kačkavalja
1 kisela pavlaka
1 kašičica aleve paprike
250 ml mleka
So, biber
Ulje
buter

Priprema
Meso – šnicle oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, kuhinjskim čekićem izlupati, malo posoliti, pobiberiti i na vrelom ulju s obeju strana malo propržiti. Izvaditi šnicle i naređati u đuveč (pokriti dno).
Crni luk očistiti, iseckati na male kockice i propržiti u ulju gde su se šnicle pržile. Preko šnicli raspodeliti proprženi luk, preko njega beli luk isečen na listiće, zaliti bujonom i staviti u rernu da se dinstaju. Šnicle dinstati dok meso ne omekša, a pored tepsije – đuveča staviti nekoliko krompira da se peku.
Za to vreme oprati – istuširati pečurke, malo ih kuhinjskom krpom prosušiti i iseći na deblje listiće. Na jednoj kašiki butera ih propržiti uz dodatak belog vina. Gotove su kada sva tečnost ispari.
Isto tako pripremiti i preliv –sos:
Rastopiti buter (veličina oraha), dodati jednu ravnu kašiku brašna i uz mešanje malo propržiti. Dodati alevu papriku, promešati, sipati kiselu pavlaku pomešanu s mlekom i kačkavaljem, promešati i još 1-2 kuvati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Dinstane šnicle servirati uz pripremljene pečurke i pečeni krompir preliven pripremljenim sosem od kačkavalja.

P. S. Šnicle se mogu preliti kako sopstvenim sosem koji se stvori prilikom dinstanja ili sosem kojim se preliva krompir.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Uto Nov 13, 2007 9:08 pm

JAGNJETINA SA PASULJEM


Kuhinja: srpska
Posno jelo: ne
Težina pripreme: jednostavno

Za gurmane!

Sastojci
2 kg jagnjetine od buta
1 veća glavica crnog luka
2 veća krompira
2 šargarepe
celer
6 čenova belog luka
400 g belog pasulja iz konzerve
400 g paradajza
šoljica belog vina
2 kašike vegete
1 kašika suve slatke paprike
1 kašika suvog origana
malo vode

Priprema
Jagnjetinu propržiti sa svih strana da dobije lepu rumenu boju. U sredinu velike i duboke tepsije staviti jagnjetinu, a okolo isečeno povrće i završiti sa paradajzom.
Posoliti i pobiberiti i malo posuti čilijem, po želji. Nakon toga dodati vino, koje je prethodno zagrejano, pomešati ga sa vegetom, origanom i mlevenom paprikom.
Po potrebi dodati malo vode, tako da tečnosti ima negde do polovine tepsije i na kraju posuti ruzmarinom. Pokriti aluminijumskom folijom i peći u rerni na 180°C najmanje dva sata.
Pečenu jagnjetinu služiti dok je topla.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Uto Nov 13, 2007 9:08 pm

KARFIOL SA PILECOM DZIGERICOM

Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: 60 minuta
Posno jelo: ne
Težina pripreme: jednostavno

Sastojci
1 karfiol (manji)
4-5 pilećih džigerica
2 feferona
2 struka mladog crnog luka
1 kašika iseckanog peršuna
1 kašika iseckanog đumbira
1-2 češnja belog luka
250 ml kokošjeg bujona
2 kašike maslinovog ulja
so, biber (po ukusu)

Priprema
Karfiol oprati, iskidati cvetiće i u slanoj vodi kuvati 6-7 min. Karfiol ispirati (tuširati) hladnom vodom i staviti u cediljku da se ocedi. Džigericu oprati, naliti vodom i skuvati. Na zagrejanom ulju malo propržiti iseckan crni luk, dodati iseckane feferone, iseckan đumbir i na tanke listiće iseckan beli luk. Pržiti još 2-3 minuta (mešati), dodati karfiol i džigericu, naliti bujonom, pokriti sud i na smanjenoj temperaturi dinstati oko 15 minuta. Dodati peršun, so, biber i uz kuvan pirinač, vruće služiti.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
TANJA.

avatar

Ženski
Broj poruka : 530
Godina : 48
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Čet Nov 15, 2007 11:36 pm

Mmmmmm kad cemo to da probamo :Invision-Board
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Pet Nov 16, 2007 12:00 am

Kad god hoćeš ...sledeći put Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
TANJA.

avatar

Ženski
Broj poruka : 530
Godina : 48
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Pet Nov 16, 2007 12:23 am

Držim te za....riječ.... :P
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Pet Nov 16, 2007 12:23 am

Znaš da umem Wink
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
TANJA.

avatar

Ženski
Broj poruka : 530
Godina : 48
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Pet Nov 16, 2007 12:33 am

Jeste to istina i moram da te pored sviju pohvalim :heart:
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Pon Nov 19, 2007 7:53 am

Hvala Embarassed
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Čet Jan 15, 2009 10:21 pm

Lovačka zečetina

Još od davnih vremena divlji zec je lovljen, kako iz sporta, tako i za potrebe ishrane. Kroz taj period počelo se s uzgajanjem zeca, što je dovelo do stvaranja nove vrste, tj. domaćeg zeca - kunića, koji je po karakteristikama drugačiji u odnosu na svog rođaka.



Danas zečevi koje možemo kupiti sveže ili smrznute domaća su i gajena vrsta, a odlikuju ih blaži ukus i svetlije, skoro belo i nežnije meso ukusa sličanog piletini. Divlji zec, međutim, ima meso tamnije boje, ukus koji je prilično jak i podseća na krupniju divljač.

Kada birate zeca, birajte primerke težine 1-1,5 kg, oni su mekši i ukusniji. Zečje meso je vrlo bogato proteinima i esencijalnim aminokiselinama, a ima nizak sadržaj masti i holesterola, što ga čini idealnim izborom za one koji žele da se hrane zdravo. Najpopularniji načini za pripremu domaćeg i divljeg zeca su prženje, pečenje ili u obliku gulaša, mada se može pripremati i na iste načine kao piletina.

Što se tiče vina koja mogu ispratiti zečetinu, uz gulaš od divljeg zeca poslužite kaberne sovinjon, zinfandel ili merlo, a uz domaćeg zeca lepo se slaže i božole, pino noar, pa čak i rizling.

Sastojci:

za 4 osobe
1 mladi očišćeni zec od oko 1,2 kg
400 g zrelog mini-paradajza
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
1 veza bosiljka
po 2-3 grančice majčine dušice i majorana
1 čaša suvog belog vina
maslinovo ulje
malo jabukovog sirćeta
so

Priprema: 15 minuta + 1 sat; kuvanje: 1 sat; 375 kcal po porciji

Potreban pribor: 1 posuda, 1 činija, 1 cediljka, 1 dublji tiganj, varjača




Priprema paradajza:

Isecite zeca na komade, operite ih, prelijte hladnom vodom i sa 1/2 čaše sirćeta da ogreznu. Ostavite ih da odstoje 1 sat. Pola količine paradajza presecite na pola i iscedite u cediljci koju ste postavili preko jedne činije da skupite sok.

Aromatizovanje ulja:

Sipajte oko 1/2 čaše ulja u dublji tiganj i dobro ga zagrejte. Dodajte oljušten čen belog luka i celu papričicu (ako niste ljubitelj previše pikantnog ukusa, prethodno rasecite papriku i odstranite joj semenke). Čim beli luk potamni, izvadite ga.

Prženje zeca:

Ocedite komade zeca iz vode, obrišite ga papirnim kuhinjskim ubrusom, pa ubacite 2-3 komada u tiganj. Okrećite ih varjačom dok ne dobiju lepu boju, pa ih izvadite na tanjir. Na isti način propržite i ostalo meso

Zalivanje vinom:

Odstranite malo ulja od kuvanja, pa vratite sve propržene komade zeca u tiganj. Posolite, dinstajte kratko mešajući, pa pojačajte vatru i, malo-pomalo, dolijte vino. Sačekajte da skoro ispari.

Dodavanje paradajza:

Nakon 15-20 minuta kuvanja dodajte sav paradajz, promešajte i nastavite s kuvanjem još 10-15 minuta lagano ga gnječeći viljuškom. Pre nego što sklonite meso s vatre posolite ga

Začinjavanje biljem:

Iseckajte aromatično bilje, dodajte ga zečetini i nastavite s kuvanjem još 20 do 40 minuta ako želite da vam se sos više ili manje ukuva. Tokom kuvanja meso povremeno prelivajte pripremljenim sokom od paradajza i s malo vruće vode

Koje vino poslužiti

Uz rustično vino izražajne arome i ukusa, kao što je Vipra Rossa. Ovo vino je proizvod kupaže sorti merlo, sanđoveze i montepulkano. Njegove intenzivne začinske, ali i voćne arome od kojih je najizražajnija ona crne ribizle, uklopiće se uz prepoznatljiv ukus zečetine u pikantnom sosu, istovremeno mu dozvoljavajući da nesputano dođe do izražaja.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Čet Jan 15, 2009 10:32 pm

Prava večera protiv stresa

Kako odgovarajuća ishrana može da pomogne protiv stresa, objašnjava bečki profesor Hademar Bankhofer. Ovako izgleda njegov anti-stres-plan za ishranu:



Između 16 i 17 sati:

Borba protiv stresa počinje već u poslepodnevnim satima. Najbolje je krenuti sa jednom porcijom jogurta i svežim voćem. Jogurt povećava rezerve dveju aminokiselina, triptofana i tirozina u krvi. Te dve proteinske komponente teraju umor i oštre um, a pre svega koncentraciju. Pozitivne bakterije u jogurtu donose mir i harmoniju u stresom podrivenoj crevnoj flori.

Oko 18 sati:

Oko 18 sati je vreme za voće, na primer dve jabuke, jedan grejpfrut, dve mandarine ili jednu pomorandžu Na taj način organizam se snabdeva voćnim šećerom, taman dovoljno da mozak proizvodi hormone sreće

Između 18 i 20 sati:

Između 18 i 20 časova Bankhofer preporučuje dinstano povrće sa klicama soje. Povrće daje anti-stresni mineral magnezijum, klice soje daju B vitamin, koji jača nerve. U jelovniku treba da bude i riba, jer belančevine pomažu da stres nestane.

Alkohol ne bi trebalo unositi 15 minuta nakon jela. Ni kafa ne pomaže u borbi protiv stresa, već čaj od kamilice koji sadrži eterična ulja koja deluju opuštajuće i smiruju nervni sistem.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
sonata
VASPITAČICA
VASPITAČICA
avatar

Ženski
Broj poruka : 1560
Godina : 45
Datum upisa : 10.08.2008

PočaljiNaslov: Re: razni recepti   Sub Feb 14, 2009 11:41 pm

VITAMINSKA SALATA

Potrebno je
1 koren celera srednje veličine,
1 manja bela rotkva,
1 manja crna rotkva,
1 koren paškanata,
1 koren peršuna,
1 kisela jabuka,
2 šargarepe,
1 cvekla,
1 čaša seckanih oraha,
1 čaša kisele pavlake,
1 čaša jogurta.


Sve povrće i jabuku očistiti, krupno istrugati i pomešati sa iseckanim orasima, jogurtom i pavlakom.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: razni recepti   

Nazad na vrh Ići dole
 
razni recepti
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Citati (Tekst i u slici)
» Slani recepti

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: ŽIVOT :: KUHINJA-
Skoči na: