HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Glavna jela

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
CRNKA

avatar

Broj poruka : 3376
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Glavna jela   Uto Apr 01, 2008 4:31 pm

Belo meso punjeno paprikom





Sastojci
2 crvene paprike
čen belog luka
3 kašike ulja
kašičica sušene majčine dušice
4 pileća fileta (po 150 g)
so
biber
500 ml supe
2 glavice luka
kašika maslaca
300 g smrznutog graška
100 g kisele pavlake
šećer
50 ml slatke pavlake

Priprema
Očistiti papriku od semenki i iseći na štapiće. Iseckati beli luk. Propržiti paprike na kašiki ulja, dodati beli luk i majčinu dušicu. Oprati i posušiti meso i preseći filete po sredini, ali ne do kraja. Posoliti i pobiberiti, napuniti paprikom meso i ivicu pričvrstiti čačkalicom.

Ispržiti na ostatku ulja, naliti 250 ml supe i krčkati oko 20 minuta. Očistiti i iseckati na kockice crni luk. Dodati 250 ml supe i grašak i krčkati oko 15 minuta. Grašak ispasirati i začiniti sa malo kisele pavlake, posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati šećera, oko 1/2 kašičice.

Meso izvaditi i u soku u kojem se krčkalo dodati slatku pavlaku, začiniti i malo ukuvati. Servirati sve zajedno i jesti uz barena široka rezanca.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
CRNKA

avatar

Broj poruka : 3376
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Glavna jela   Uto Apr 01, 2008 4:31 pm

Flekice sa sunkom


Sastojci
350 g testenine (fleknice)
250 g šunke
1 glavica crnog luka
3 žumanca
3 belanca
1 jaja
250 g kisele pavlake
250 g umućenog šlaga
2 kašika ulja
6 kašika prezli
2 kašike rastopljenog putera
½ kašičice soli
malo bibera (na vrh noža)
začine (po želji)

Priprema
Staviti u šerpu vodu, malo posoliti, dodati kašiku ulja i staviti na ringlu da provri. Dodati testeninu i 9-10 min. kuvati. Odstraniti vodu i ostaviti testeninu tj. fleknice da se ohlade. Šunku izrezati na kockice. Luk oljuštiti, sitno iseckati i na zagrejanom ulju propržiti do zlatno – braon boje.
Umućen šlag, kiselu pavlaku, umućena žumanca i jaje, začine kao i prezle dobro promešati i sjediniti s lukom i fleknicama. Belance dobro umutiti i uz lagano mešanje dodati masi, još malo posoliti i pobiberiti.

Tepsiju podmazati rastopljenim puterom, posuti prezlama i izručiti pripremljenu masu. Lepo izravnjati površinu i staviti da se peče. Peče se na 200 °C oko 35 min. Posle 25 min. pokriti folijom i nastaviti još 10 min. pečenje.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
CRNKA

avatar

Broj poruka : 3376
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Glavna jela   Uto Apr 01, 2008 4:31 pm

Belo meso - popločano





Sastojci
- 2 pileća bela mesa
- 200 g šampinjona
- 2 dl pavlake, jedna čaša
- malo belog vina 0.5 -1 dl
- 100 g dimljene mesnate slanine

Priprema
Uzeti 2 pileća bela mesa, skinuti kožu i odvojiti od koske, pa iseći pažljivo na tanke snicle, recimo nešto tanje od prsta, recimo 6 -7 mm. Posoliti, pobiberiti i malo “povegetiti”. Može se malo držati u pacu od mleka ili ulja i začina, ukoliko ima vremena.

Meso na vrelom ulju brzo propržiti sa svih strana, samo da porumeni. Skloniti sa vatre i izvaditi šnicle. Ugrejati rernu na 200 °C. U pleh staviti mas´an papir, pa po njemu poređati šnicle od belog mesa, sve jedno uz drugo, ko mozaik, da se dobije jedna “belomesna” površina kao podloga.

Preko toga staviti tanko sečene šampinjone. Prvo ih na suvo oljuštiti, bez pranja. Malo strpljenja, ali isplati se. Dršku četkicom (molerska dvojka) ili nožem ostugati od crnih tačkica, a klobuk (šeširić), počevši od spoja sa drškom, nožem ljuštiti tanku pokožicu prema centru šeširića. Vredi pokušati, uopšte nije teško, mada traje malo duže nego da ih perete. Kad se peru, napiju se vode i pri prženju puštaju tečnost, splasnu, razmekšaju se i pocrne, a ovako su suve, bele i rumene.

Preko belog mesa poređati sloj svežih, tanko sečenih šampinjona, mada mogu i prvo da se prodinstaju. Treba da je sloj debeo od prilike kao i meso.

Onda preko toga natreškati kašičicom pavlaku, a u deo pavlake dodati belog vina, da bude kremasto, da se lakše prelije preko suvih pečuraka. Može se koristiti i bešamel sos ali to je onda nešto sasvim drugo.

Odozgo celu površinu popločati tankim režnjevima fine slanine (5 x 5 cm), jer ako su veći teško se posle seku. Zapeći u rerni oko 25 minuta na 200 oC.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
CRNKA

avatar

Broj poruka : 3376
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Glavna jela   Uto Apr 01, 2008 4:32 pm

Govede rolnice





Sastojci
4 šnicle od goveđeg mesa (veće)
2 šargarepe
2 žute paprike
100 g dimljene slanine
3 kisela krastavca
8 kom. kapern
5-6 kašike ulja
2 ravne kašike brašna
½ ; čaše kisele pavlake
5 kašika tečnosti (supe)
2 kašike senfa
so, biber, brašno za posipavanje

Priprema
Staviti šnicle između folije ili najlon kese i dobro ih izlupati čekićem za meso. Krajeve šnicli zaseći (malo) oštrim nožem, posoliti, pobiberiti i naneti na svaku malo senfa tj. blago senfom premazati. Slaninu i krastavce iseckati na tanke tračiće (oko 4 mm) papriku, šargarepu na kockice i staviti preko senfa.
Zaviti rolnice, pričvrstiti ih čačkalicama i uvaljati u brašno.

Na zagrejanom ulju propržiti rolnice i izvaditi ih na tanjir. Na ulju gde su se rolnice pržile, propržiti sitno iseckani luk, dodati brašno, zaliti supom ili vrućom vodom, promešati, spustiti rolnice i iseckan kapern. Poklopiti i na smanjenoj tepperaturi dinstati oko sat i po. Kada je dinstanje završeno, izvaditi rolnice, u sos dodati kiselu pavlaku i ako je potrebno još jednu kašiku brašna. Dobro promešati, ostaviti da još 1-2 min. da kuva i skinuti sa ringle. Sa rolnica skinuti čačkalice, staviti u tanjir i oko njih posuti sos.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
CRNKA

avatar

Broj poruka : 3376
Datum upisa : 14.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Glavna jela   Uto Apr 01, 2008 4:32 pm

BELO MESO U SOSU OD PAVLAKE
Sastojci za 2 porcije
400 g bijelog pilećeg mesa
češanj bijelog luka
2 kašike kisele pavlake
1 kašika kečapa
malo soja sosa
malo brašna i vode
so
vegeta
biber
mljevena paprika
+ sjeckano povrće po izboru, količinski ne veće od šolje od 2.5 dcl: npr. boranija, tikvica, paprika itd.
sjeckani peršun

Priprema
Pileće meso isjeći na krupnije kockice i popržiti na ulju zajedno sa sjeckanim povrćem i bijelim lukom. Kad sve omekša i dobije finu bojicu, dodati kašičicu brašna razmućenog u malo vode (da sos bude gušći), pavlaku, kečap i soja sos. Dodati sve začine i po potrebi još malo vode ako sosa ima malo ili je pregust. Krčkati na tihoj vatri jedno 10-ak minuta i na samom kraju dodati sjeckani peršun. Servirati uz rižu i finu zelenu salatu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Glavna jela   

Nazad na vrh Ići dole
 
Glavna jela
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» POTRESAN KRAJ "UKRADENE LJUBAVI" U MEKSIKU!
» África Zavala biće glavna glumica u 'Amores con trampa'

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: ŽIVOT :: KUHINJA-
Skoči na: