HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Makarska

Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Makarska   Pet Jan 16, 2009 4:46 pm

Makarska je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nalazi se 60 km jugoistočno od Splita, a 140 km jugozapadno od Dubrovnika. Poznata je kao jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj, a isto tako i po malakološkom muzeju koji se nalazi u lokalnom franjevačkom samostanu.

Ime
Smatra se da je Makarska dobila ime prema obližnjem naselju zvanom Makar.Pod današnjim imenom Makarska se prvi put spominje 1502. godine u dokumentu fočanskog kadije Muhameda Musina. U to doba Makarska je bila sjedište nahije Primorje i u njoj su Turci držali vojnu i svog predstavnika emina. Najveću pažnju posvećivali su održavanju skele preko koje se obavljali trgovina Turske sa zemljama na Jadranu. Kako bi grad zaštitili od mletačkih napada, Turci su sredinom 16. vijeka utvrdili Makarsku s tri kule povezane obranbenim zidinama. Njihov izgled sačuvan je na grafici mletačkog kartografa iz 1572. godine, što je i najstariji sačuvani izgled grada Makarske.

Već 1646. godine plemići i narod Krajine priznali su vlast Venecije, a tek 1681. godine je Makarska je de fakto pripojena Veneciji. Pod stogodišnjom vladavinom mletačkog lava nastajali su temelji budućeg grada.

Ugovorom iz 1797. godine, Makarska je pripala Austriji, da bi Požunskim mirom 1805. godine potpala pod francusku vlast. Francuska je vlast novim merama nastojala podići nivo školstva, ekonomije i infrastrukture. Iz tog vremena sačuvao se obelisk podignut u čast francuskog maršala Marmonta, koji se danas nalazi na zapadnom ulazu u grad.


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Makarska   Pet Jan 16, 2009 4:49 pm

Makarska je od davnine središte Makarskog primorja upravno, politicko, gospodarsko, kulturno i prosvjetno, a od sredine XX. st. i turisticko.Danas je to grad s više od 15 tisuca stanovnika kojemu pripadaju i slikovita naselja pod Biokovom, Veliko Brdo, Puharici, Kotišina i Makar od kojega je nastalo ime Makarska. Makarska je jedno od najpoznatijih turistickih odredišta hrvatskog priobalja
privlacno zbog svojih i prirodnih i klimatskih karakteristika, raznoliketuristicke ponude i gostoljubivih domacina. Pješcana i šljuncana plaža, duga je skoro 2 km i po njoj je bila, a i danas je prepoznatljiva. Uza šetnice obrubljene borovima nalaze se razliciti turisticki sadržaji, udobni hoteli, ugostiteljski objekti s gastronomskim specijalitetima, te obilje zabave za djecu i odrasle. Makarska se nalazi u podnožju planinskog masiva Biokova (1762 m), koji štiti od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajucim maestralom. Sunce je obasjava više od 2750 sati godišnje s temperaturom zraka višom od 20°C od lipnja do rujna, a prozirno more od lipnja do listopada ima temperaturu iznad 20°C. Grad Makarska razvio se oko prirodne luke koju štite slikoviti poluotok Sveti Petar i rt Osejava i najveca je i jedina takva luka izmedu ušca Cetine i Neretve. Siguran je zaklon i pribježište za lošeg vremena, nekad pomorcima, gusarima i trgovcima, a danas turistickim jahtama, jedrilicarima i izletnickim brodovima. To je pridonijelo da je postala važna trgovacka luka, osobito za vrijeme turske i mletacke okupacije. Danas iz luke vozi trajekt više puta dnevno za Sumartin na Bracu. Za ljetnih veceri luka je puna jahti i turistickih izletnickih brodova, a Kacicev trg u središtu grada pun je mladosti koja uživa u zabavnim i kulturnim priredbama. Što dublje u noc Makarska je riva sve življa, a kafici, restorani i disco-barovi sve puniji.Povijest grada najbolje se može upoznati u Franjevackom samostanu, koji je proslavio 500 godina postojanja. U svojim prostorima cuva pinakoteku, knjižnicu, jedinstveni Malakološki muzej i Institut Planina i more. Na Kacicevu trgu je crkva Sv. Marka , a s njezine su sjeverne strane u staroj školi galerija Gojak, gradska knjižnica, glazbena škola i Radio Makarska rivijera. Na obali je Gradski muzej i crkva Sv. Filipa. U parku Sv. Petra nalazi se obnovljena crkva Sv. Petra a odatle se pruža i prekrasan pogled na grad, velicanstveno Biokovo i pucinu. Leži na 43° 17' 38'' geografske širine i na 17° 1' 20'' istocne dužine, skoro u sredini sjeverozapadne polovice Makarskog primorja.


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Makarska   Pet Jan 16, 2009 4:53 pm


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Makarska   Pet Jan 16, 2009 4:54 pm


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Makarska   Pet Jan 16, 2009 4:55 pm

Makarska Rivijera (ili Makarsko Primorje) je obalno područje u Hrvatskoj u podnožju planine Biokovo, od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Najveće mjesto (po kojem je rivijera dobila ime) ja Makarska. Ostala veća mjesta su: Brela, Baška Voda, Promajna, Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Drvenik, i Gradac.

Makarska je smještena u Srednjoj Dalmaciji, na dodiru planine Biokova i Jadranskog mora. Nalazi se na 43° 17' 38" sjeverne zemljopisne širine i na 17° 1' 20" istočne zemljopisne dužine.
Grad od unutrašnjosti oštro dijeli planina Biokovo (najveći vrh Sv. Jure, 1762m), a sa srednjodalmatinskim otocima Bračom i Hvarom, povezuje Jadransko more koje je upravo na području Makarskog primorja izmodeliralo neke od najljepših hrvatskih plaža.Sam grad se smjestio u prirodnoj luci između dva poluotoka (Osejava i Sv. Petar). Zona između planine i mora široka je svega nekoliko kilometara, tako da će se grad širiti u dužinu, dakle prema istoku i zapadu, odnosno prema susjednim naseljima Tučepima i Krvavici.

Grad Makarska zauzima središnji položaj u Makarskom primorju, ne samo zbog geografskog smještaja, nego ponajprije zbog gospodarskih i društvenih čimbenika koji su taj grad učinili drugi po veličini (gospodarskoj i demografskoj) u Srednjoj Dalmaciji (odmah nakon Splita).

MAKARSKA, grad, luka i turističko središte u prostranoj uvali koju s jugoistoka zatvara rt Osejava, a sa sjeverozapada poluotok Sveti Petar na podnožju Biokova. Klima je mediteranska; zimi ima jake bure. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, prerada prehrambenih proizvoda, prerada plastike, pomorstvo, ribarstvo i turizam. Turističko je središte Makarskog primorja. Makarska se razvila amfiteatralno uz morsku obalu i podno Biokova, a sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restauracijama, trgovinama i dr. Prema sjeverozapadu pruža se park i borova šuma koja obrubljuje 1500 m dugu plažu u Donjoj luci. U produženju Donje luke su brojne pješčane uvale, odvojene malim vapnenačkim bilima. Na magistralnoj je prometnici (M2 E65).

Makarska ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu, no posebna je vrijednost Malakološki muzej (u franjevačkom samostanu) sa zanimljivom i jedinstvenom zbirkom iz Jadrana i svjetskih mora. Drži se jednim od najljepših i najraskošnijih malakoloških muzeja u svijetu.

Sportašima i rekreativcima su na raspolaganju brojni tereni i rekviziti za sportove na kopnu i na moru. Teniski centar ima devet terena sa zemljanom podlogom, jedan s color set podlogom, te dvije dvorane sa zemljanom podlogom i rasvjetom. Suvremeni teniski centar na kojem se održavaju važni svjetski turniri smješten je u blizini poznate makarske plaže.

U Makarskoj je razvijen i rekreacijsko-zdravstveni turizam, u lječilištu Biokovka, gdje se pružaju raznovrsne terapeutske usluge. Ugodna je šetnja duž luke i gradskih plaža, a spremniji na jače napore mogu se uputiti jednom od brojnih planinarskih staza na vrhove Biokova, koje privlači ugodnom svježinom, mirom i veličanstvenim vidicima. Biokovo se ističe ne samo brojnim reljefnim posebnostima nego i endemskim biljem, a bogato je i visokom divljači (mufloni i divokoze).

Kulturno-umjetničke, zabavne i pučke priredbe sastavni su dio života Makarske, napose u turističkoj sezoni. U srpnju i kolovozu održava se tradicionalno Makarsko kulturno ljeto, s bogatim dramskim i raznovrsnim koncertnim programom, nastupima dalmatinskih klapa, izložbama, večerima poezije i folklornim priredbama. U sklopu te manifestacije održavaju se Ribarska noć i Noć Kalelarge.

Antičko naselje, vjerojatno Muccurum, razorio je, prema tradiciji, 548. istočnogotski kralj Totila. Makarska je kasnije jedno od glavnih uporišta Neretljana (887. poraz venecijanske flote blizu Makarske). Do XIV. st. priznaje suverenitet hrvatskih odnosno ugarsko-hrvatskih vladara, 1324.-1463. je pod vlašću bosanskih Kotromanića, 1499.-1646. drže je Turci, 1646.-1797. Venecija, a od 1815.-1918. Austrija. Na obali je barokna crkva sv. Filipa Nerija i zgrada bivšeg samostana filipinaca, koja je sačuvala svoj prvobitni vanjski izgled.

Na sjevernom kraju Obale kralja Zvonimira počinje kružni put oko poluotoka Svetog Petra (svjetionik, temelj crkve sv. Petra iz XV. st. i obnovljena crkva sv. Petra, 1993.). Južno od pristana pruža se Marineta s drvoredom do pošumljenog rta Osejava. Nedaleko je franjevački samostan iz 1400. s klaustrom. Stara samostanska jednobrodna crkva, s baroknim zvonikom iz 1715., pretvorena je u pinakoteku U samostanskom klaustru smještena je Malakološka zbirka. U središte Makarske vode od pristana stube do Kačićeva trga, gdje je spomenik pjesniku Andriji Kačiću Miošiću; s gornje strane trga je barokna župna, do 1828. biskupska, crkva sv. Marka (1700.-76.). Uz južnu stranu crkve je barokna česma iz 1775.

Makarska ima sredozemnu klimu.Zimska prosječna temperatura je 9 st.,a ljetna oko 25 st.

Brela su ime poznato u svjetskim turističkim krugovima, zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i gotovo stogodišnjoj turističkoj tradiciji.

Tri plaže u Brelima su nositelji prestižnog međunarodnog priznanja Plava zastava, i to plaža Berulia, plaža Punta Rata i plaža Stomarica.

U Makarskoj Rivijeri možete pronaći smještaj u apartmanima, hotelima, obiteljskim pansionima, kampovima…

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Makarska   Pet Jan 16, 2009 4:56 pm


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Makarska   

Nazad na vrh Ići dole
 
Makarska
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: HRVATSKA :: DALMACIJA-
Skoči na: