HIPERION

Samo opušteno i budi ono što jesi
 
PrijemPrijem  PortalliPortalli  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Sremska Mitrovica

Ići dole 
AutorPoruka
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Sremska Mitrovica   Pet Jan 16, 2009 8:57 pm

Istorija gradaSremska Mitrovica je grad s veoma dugim kontinuitetom života u kojem je nekoliko puta iz osnova menjala ne samo svoje ime, već i svoju fizionomiju: isprva drveno ilirsko-keltsko naselje, zatim antički grad i prestonica, srednjovekovna varoš sa mnogo gospodara, orijentalna palanka s minaretima, pukovsko graničarsko mesto, zanatsko-trgovački centar u doba građanskog prosperiteta i, najzad, savremen industrijski grad u punom naponu jedne nove istorije.

Rimljani osvajaju Sirmijum krajem I veka stare ere. Grad raste vrtoglavom brzinom i u I veku nove ere stiče najviši gradski rang - postao je Colonia Flavia Sirniensium i dobija izuzetan vojnički i strateški značaj. U njemu se pripremaju ratne ekspedicije careva Trajana, Marka Aurelija i Klaudija II Gotskog. Od sredine III veka Sirmijum je postao ekonomsko središte čitave Panonije, te je dao Imperiji nekoliko velikih ljudi. U njemu ili u okolini rođeni su carevi Decije Trajan, Aurelijan, Prob i Maksimilijan, svi romanizovani Iliri-domorociPotvrdu svog izuzetnog položaja u okviru Rimske imperije Sirmijum dobija u vreme tetrarhije kada postaje jedna od četiri prestonice carstva, grad sa carskom palatom, hipodromom, kovnicom novca, amfiteatrom, pozorištem, mnogobrojnim radionicama, javnim kupatilima, hramovima, kao i mnoštvom javnih palata i raskošnih vila.

Od 313. godine hrišćanska crkva u Sirmijumu igra veliku ulogu kao sedište episkopije. Gotovo jedan vek trajale su ogorčene verske borbe oko različitih učenja i jeresi. U gradu je održano pet crkvenih sabora. Poznate "sirmijske formule" rešavale su dogmatska pitanja značajna za čitav hrišćanski svet. U V veku razvoj grada je prekinut hunskim razaranjima. Gradom su naizmeničn ogospodarili Istočni Goti i Gepidi, sve dok ga Justin II nije priključio Istočnoj rimskoj državi. Polovinom VI veka u Srem su prodrli Avari sa prvim slovenskim grupama i 582. godine definitivno zauzeli i razorili Sirmijum.U IX veku Srem se nalazi u sastavu Bugarske i uloga Sirmijuma raste, jer je u njemu, pošto su Bugari primili hrišćanstvo, osnovana episkopija. Smatra se da je slovenski prosvetitelj Metodije, pre nego što je otišao u Moravsku, bio episkop Sirmijuma. Dolaskom Mađara Sirmijumom naizmenično gospodare Vizantinci i Mađari, sve do 1180. godine kad vizantijska vlast zauvek nestaje s ovog tla, a od nekad slavnog grada ostaju samo ruševine. Jedino je još ostao obnovljeni manastir sv. Dimitrija s tvrđavom. Novo naselje, izraslo kraj zidina, dobija u XIII veku po manastiru svoje današnje ime Dmitrovica (latinski "Civitas Sancti Demetri", mađarski "Szava Szent-Demeter").Pred turskom najezdom mađarsko stanovništvo se povlači ka svojoj matici, a Srbi se sve više doseljavaju, tako da je Srem tokom jednog veka postao srpska oblast, a despot Stevan Lazarević, među ostalim posedima, dobija i Mitrovicu. Posle 1529. godine Srem je konačno u sastavu turskog carstva. Za nekoliko decenija Mitrovica se od opustošenog mesta pretvorila u Šeher-Dimitrovice, grad orijentalnog tipa sa velikom čaršijom, koji je postao privredni i administrativni centar Srema. Mirom u Požarevcu grad je oslobođen od Turaka i pripojen Habzburškoj monarhiji. Sredinom XVIII veka osnovan je Deveti petrovaradinski graničarski puk sa sedištem u Mitrovici. Graničarska komanda podiže oko trideset zgrada, kao vojno središte puka.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Sremska Mitrovica   Pet Jan 16, 2009 8:59 pm

Demografija i geografijaOpština Sremska Mitrovica se nalazi na severozapadu Srbije, na kontaktu triju različitih morfoloških celina : sremske ravnice, mačvanske ravnice i fruškogorkog pobrđa. Površina Opštine Sremska Mitrovica iznosi 76.153 hektara i na njoj živi 85328 stanovnika.

Grad se nalazi na 44 stepeni i 58 minuta severne geografske širine i 19 stepeni 36 minuta istočne geografske dužine i prostire se po južnom obodu sremske lesne terase i na aluvijalnoj ravni reke Save, na prosečnoj nadmorskoj visini od 82,oo m. Opštinu Sremska Mitrovica čini grad – konurbacija tri naselja : Sremska Mitrovica i Laćarak na levoj i Mačvanska Mitrovica na desnoj obali reke Save i 23 seoska naselja..

Prvi rezultati popisa stanovništva 2002

OPŠTINA
Sremska Mitrovica: 88745

GRAD
Sremska Mitrovica: 40488

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
CRNI
BLEK
BLEK
avatar

Muški
Broj poruka : 17737
Godina : 44
Location : Novi Sad
Datum upisa : 13.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Sremska Mitrovica   Pet Jan 16, 2009 9:12 pm

GRB KAO OBELEŽJE NAŠEG GRADANa publikacijama različitih namena pojavljuju se brojne proizvoljne modifikacije izgleda grba Opštine Sremska Mitrovica. Podsećamo da Mitrovica ima grb koji je utvrđen Statutom Opštine Sremska Mitrovica i taj grb je obeležje naše tradicije. Osamdesetih godina 19. veka, kada je Mitrovica od političke opštine podignuta u red slobodnih kraljevskih gradova sa potpunom autonomijom, na sednici Gradskog zastupstva septembra 1894. godine zaključeno je da Mitrovica kao grad neophodno mora imati svoj pečat i grb. Na osnovu originalnog pečata iz 14. veka koji je čuvan u arhivu u Budimpešti slikar Dragan Melkus je izradio grb.
Nakon skoro jednog veka, ponovo je uzet u razmatranje izgled grba Mitrovice i na sednici SO Sremska Mitrovica održanoj 7. juna 1967. godine utvrđen je grb, rad slikara Enesa Mundića. Grb je u potpunosti identičan sa trenutno važećim, a njegov sadržaj je utvrđen Statutom Opštine Sremska Mitrovica koji je objavljen u Službenom listu opština Srema br.13/99:Amblem opštine je grb koji za osnovu ima štit na kome su u gornjem delu ucrtane tri humke od kojih je jedna sa plamenom, a predstavljaju simbol borbe i palih žrtava. U sredini je rimska tvrđava ispod koje stoji rimski vojnik sa štitom i kopljem, što znači da grad Sremska Mitrovica leži na ostacima rimskog grada Sirmijuma, a zelena podloga sa prosečenom talasastom linijom predstavlja polja Srema i reku Savu. U gornjem delu štita je natpis ćirilicom «Sremska Mitrovica», a u dnu natpisa latinicom «Civitas Sancti Demetrii».
Treba dodati da su humke zelene boje, gradske zidine su smeđe boje, polulopta na kojoj stoji vojnik je zelena, a ucrtana talasasta linija je srebrne boje, kako je utvrđeno još 1967. godine.


_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://nesalomivi.smfforfree3.com/index.php?action=forum
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Sremska Mitrovica   

Nazad na vrh Ići dole
 
Sremska Mitrovica
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
HIPERION :: SRBIJA :: VOJVODINA-
Skoči na: